تنظیم قرارداد تأثیر بسیار مهمی در فعالیتهای تجاری و غیرتجاری دارند. به همین دلیل است که تنظیم قراردادها تخصصی همیشه باید با نظارت افراد متخصص مانند وکلا انجام بپذیرد. تنظیم قراردادها باید مطابق با شرایط هر فرد انجام بگیرد.
قرارداد چیست؟
«قرارداد بر اساس ماده 183 قانون مدنی بهعنوان یک تعهد چندجانبه است که بین دو یا چند حقوقی و حقیقی است. همچنین بهعنوان یک برگهی تعهدآور است که اغلب در حضور شاهدان مختلف امضا میشود. بعد از تأیید آن طرفین متعهد میشوند که همه جزئیات و مواد آن را به شکل دقیق عملی کنند.»
درصورتیکه بخواهیم یک قرارداد را به شکل عملی موردبررسی قرار دهیم باید بگوییم که بهعنوان بخشی از یک معامله است. در پایان بحثهایی که بهصورت چندجانبه به شکل رسمی بر روی کاغذی منعقد میگردد. قراردادها با استفاده از روشها و تکنیکهای گوناگون رسمی میشوند.
بعد از اینکه قرارداد رسمی شد بر اساس جزئیات مورد پیگرد قانونی قرار میگیرد. در صورت عمل نکردن به این موارد موظف هستند جریمه پرداخت کنند.
مزایای تنظیم قرارداد چیست؟
تنظیم قرارداد از مزیتهای زیادی برخوردار است که در ادامه به برخی از این ویژگیها اشاره خواهیم کرد. تنظیم قراردادها بهعنوان یک امر کاملاً تخصصی و فنی است که باید توسط افرادی مانند قضات، وکلا، افرادی که با مفاهیم حقوقی آشنا هستند تنظیم شوند.
-
مدیریت روابط طرفین
با استفاده از این ویژگی تعهدات و توافقهایی انجام میگیرد. زمانی که یک قرارداد بر اساس اصول فنی و تخصصی تنظیم میشود باید میزان تعهدات هرکدام از طرفین زمان، مکان و آثار عدم انجام تعهدات معین و مشخص میگردد.
-
جلوگیری از تحمیل هزینهها مضاعف
بستن قرارداد در محاکم و مراجع قضایی از ایجاد اختلاف و تحمیل هزینههای مضاعف جلوگیری میکنند. معمولاً بستن قرارداد به شکل تخصصی از بروز اختلافات میان آنها جلوگیری می کند. همچنین احتمال مراجعه به محاکم را به میزان زیادی کاهش میدهد که همین امر موجب کاهش تحمیل هزینهها میشود.
-
جلوگیری از به هدر رفت وقت طرفین
زمانی که افراد فی مابین خود قراردادی را تنظیم کنند با استناد بر آن ملزم به اجرای تعهدات و توافقات خود هستند و باید بهموقع آن را انجام دهند. نتیجه این امر باعث میشود که از بروز اختلافات کاسته شده و افراد کمتر نیاز به مراجعه به محاکم دادگستری و پذیرش تبعات آن داشته باشند.
-
حفظ حرمتهای میان افراد
بستن قرارداد باعث میشود تا افراد با حد و حدود و اختیارات خود آشنا شوند و بیرون از چارچوب قرارداد از یکدیگر انتظاری نداشته باشند. درنتیجه مشکلات خاصی بین آنها پیش نمیآید و همین امر باعث میشود تا حرمتهایی که بین دوستان و فامیلها وجود دارد در تجارت و معاملات خدشهدار نشود.
انواع قرارداد
قراردادها در اشکال مختلفی تنظیم میشوند که طرفین را موظف به انجام وظایفشان میکنند.
-
قراردادهای تجاری و بازرگانی
- قرارداد خرید و فروش
- نمایندگی، نمایندگی انحصاری، نمایندگی فروش، نمایندگی توزیع و عاملیت فروش
- واردکننده انحصاری
- توزیعکننده انحصاری
- حمل و نقل داخلی و بین المللی
- حق العمل کاری
- صادرات و واردات و واگذاری و فروش و انتقال سهام شرکت
- واسطهگری، دلالی و بازاریابی
- واگذاری امتیاز، لیسانس
- ترخیص کالا، خرید و فروش کالا و خودرو و زمین و ملک و سهام و مغازه
- فروش اقساطی، لیزینگ، اجاره به شرط تملیک
- بیمه، تولید و توزیع، ضمانت، تضمین، گارانتی، ایزو، تبلیغات و سایر انواع قراردادها
-
قراردادهای مشارکتی
- قرارداد مشارکت در ساخت و سرمایهگذاری
- مشارکت کاری
- شراکت کاری و شراکت مغازه
- شرکت در مالکیت
- همکاری مشترک
- کنسرسیوم
- سرمایهگذاری مشترک
- مشارکت مدنی و تجاری و غیره
-
قراردادهای ملکی
- قرارداد خرید و فروش و اجاره آپارتمان و ساختمان و املاک و مستغلات
- مبایعه نامه، اجاره نامه و قولنامه
- مشارکت در ساخت
- پیش فروش و پیش خرید آپارتمان و ساختمان
- احداث بنا
- اجاره مغازه
- انتقال و صلح سرقفلی
- اجاره مال وقفی و زمین موقوفه
- وکالت فروش ملک
- صلح منافع و صلح عمری
- معاوضه ملک
- رهن غیرمنقول
- وقف املاک
- تقسیم نامه ساختمان و آپارتمان، مزارعه و سایر انواع قراردادها
-
قراردادهای پیمانکاری
- قرارداد پیمانکاری
- شرایط عمومی و خصوصی پیمان
- بازسازی، نوسازی، ساخت
- مدیریت پیمان و پیمان مدیریت
- پیمانکاری جزء و مترمربعی و حجمی
- مقاطعه کاری، کنترات، EPC و غیره
شرایط صحت قرارداد چیست؟
برای صحت و ایجاد نفوذ قراردادها شرایط خاصی وجود دارد. قانونگذار در ماده 183 قانون مدنی به این شرایط میپردازد. در ماده 190 قانون مدنی شرایط چهارگانهای را عنوان میکنند که از آن بهعنوان شرایط صحت قرارداد نام میبرند؛ اما باید بدانید که به تعبیر دقیق و اصولی هدف طرفین ایجاد شرایط عقد قرارداد است. نه شرط صحت و رضایت طرفین قرارداد است.
شرط نفوذ عقد قرارداد است نه شرط صحت و عقد قرارداد بدون رضایت باطل نیست بلکه غیر نافذ است. وضعیت عدم نفوذ از اقسام صحت است نه بطلان آن یعنی عقد قرارداد صحیح است و از این منظر به دو نوع نافذ و غیر نافذ تقسیم میشود. اهلیت طرفین قرارداد نیز بهعنوان شرط نفوذ به شمار میرود بهعنوان مثال میتوانیم این شرط را در معامله با سفیه مشاهده کنیم.
علم حقوق برای اینکه یک قرارداد به شکل صحیح انجام شود شرایطی را باید بر اساس قوانین قانونگذار رعایت کند در کشور ایران از این شرایط بهعنوان شرایط اصلی صحت معاملات یاد میکنند.
-
تراضی (قصد و رضا)
برای تنظیم یک قرارداد طرفین باید رضایت داشته باشند و قصد و رضای خود را بیان کنند.
-
اهلیت
برای اینکه متعاملین یا طرفین قرارداد اهل محسوب شوند باید عاقل، رشید و بالغ باشند. اهلیت به معنای صلاحیتی است که شخص برای دارا شدن و اجرای حق نیاز دارد.
-
موضوع معامله
در حقیقت به عملیات حقوقی اطلاق میشود که به دلیل ساختن آن تراضی صورت گرفته است.
-
مشروعیت جهت معامله
برای معامله کردن دلایلی وجود دارد که باعث شده هرکدام از طرفین برای انجام معامله انگیزه داشته باشند.
روش صحیح تنظیم قرارداد چیست و به چه چیزهایی باید توجه کرد؟
برای رعایت نحوه تنظیم قرارداد به روش صحیح لازم است که به نکات و مواردی دقت کنیم. برای نوشتن قرارداد به شکل درست در ابتدا باید عنوان مناسبی برای قرارداد خود انتخاب کنید. طرفین قرارداد باید بهروشنی مشخص گردند یعنی هرکدام از طرفین با چه عنوان و با چه سمتی هستند که در این قرارداد حضور پیدا کردهاند.
درصورتیکه یکی از طرفین از سمت کسی وکالت داشته باشد باید این موضوع را ذکر کند. موضوع قرارداد که شامل مال یا عملی است که طرفین قرارداد متعهد میشود که آن فعل را انجام داده یا مال موردنظر را تنظیم کنند.
یکی دیگر از مواردی که در نوشتن قرارداد صحیح بسیار حائز اهمیت است مدت زمان قرارداد است. در برخی قراردادها مشاهده میشود که تاریخ آغاز قرارداد از همان تاریخی است که امضا صورت گرفته است؛ اما قراردادهایی وجود دارند که تاریخ آغاز آنها چند ماه پس از عقد قرارداد است. یکی از مهمترین بخشهایی که در هر قرارداد باید ذکر شود مبلغ آن است.
مبلغ و شیوه پرداخت آن درواقع ارزش خدمات یا کالایی را که برای آن قرارداد انجام گرفته است را نشان میدهد. شرایط قرارداد که شامل سه بخش صفت، فعل و نتیجه میشود از دیگر موارد مهم به شمار میرود. برای داشتن یک قرارداد صحیح تعهدات طرفین، اصلاح قرارداد، خاتمه قرارداد، حل کردن اختلافات، تعداد صفحات، نسخ و مواد قرارداد، ضمایم و پیوستها باید ذکر شود.
مشاوره حقوقی رایگان از وکیل برای تنظیم صحیح قرارداد
برای آشنایی با نحوه تنظیم یک قرارداد صحیح لازم است که با افرادی که درزمینهٔ قضایی تجربه دارند مشورت کنید. شاید افراد با توجه به مشغلههای زیادی که دارند نتوانند در هنگام نوشتن قرارداد به وکیل مراجعه کنند. از سوی دیگر برخی از افراد عقیده دارند که مراجعه به وکیل هزینه اضافی است.
همانطور که میدانید با پیشرفتهایی که در حوزه ارتباطات به وجود آمده است افراد میتوانند از خدمات مشاوره حقوقی رایگان توسط وکیل بهرهمند شوند. موسسه حقوقی دادیستا این امکان را برای مردم به وجود آورده است تا بتوانند به شکل کاملاً آنلاین با وکلای متخصص و حرفهای درزمینهٔ عقد قرارداد مشورت کنند.
شما میتوانید پیش از بستن قرارداد با این موسسه تماس بگیرید و درباره قرارداد خود و روش صحیح نوشتن آن همچنین اضافه کردن شرایط، حد و حدود اختیارات قانونی مشاوره لازم را دریافت کنید. ممکن است افراد پس از بستن قرارداد با طرف معامله خود دچار مشکل شود. در این موقعیت میتوانید از وکیل تنظیم قرارداد گرفته و شانس موفقیت خود را درگرفتن حقتان بیشتر کنید.
نکتهای که در اینجا وجود دارد و گروه دادیستا به آن تأکید میکنند نحوه تنظیم قرارداد به شکل صحیح است. زمانی که قراردادها بهصورت کاملاً قانونی و درست تنظیم شوند در صورت برخورد با مشکلات هم میتوانند بهراحتی حل شوند. پس مشاوره پیش از بستن قرارداد را فراموش نکنید. افرادی که به این امور آگاه هستند بهترین شما را برای بستن بهترین قراردادها راهنمایی میکنند.