خانه › شهرداری
افراد برای شکایت از شهرداری منباب حقوق ضایعشده خود توسط مسئولین و مأمورین شهرداری باید به مراجع خاصی مراجعه کنند. برای نمونه باید جهت شکایت از شهرداری به دیوان عدالت اداری مراجعه نمایند البته نحوه شکایت از شهرداری واحد نیست و بستگی به موضوع شکایت دارد. بهترین کار دریافت راهنمایی از وکیل برای شکایت شهرداری است.
وکیل شکایت از شهرداری به وکیل و مشاوری گفته میشود که با آگاهی از قوانین و مقررات خاص شهرداری، بخشنامهها و کمیسیونهای شهرداری در پروندههای مختلف که یکی از طرفهای دعاوی شما و دیگری شهرداری است، از حقوق شما دفاع میکند.
دادیستا حامی همیشگی شما در مشاوره، وکالت، طرح دعوا و دفاع در انواع دعاوی مرتبط با شهرداری است.
مجموعه تخصصی گروه وکلای دادیستا با در اختیار داشتن وکلای مجرب و مسلط به قوانین مربوط و با اتکای به اعتماد شما تا رسیدن به هدف و نتیجه موردنظرتان در کنار شما خواهد بود؛ و با اقدامات قانونی و حرفهای راه رسیدن به این هدف را برای شما هموار خواهد نمود .
ویژگیهای برتر دادیستا؛ پیگیری مکرر پرونده، اطلاع رسانی مداوم و تسریع در ارائه خدمات حقوقی به موکل می باشد.
قوانین حاکم برای نوشتن لایحه رأی دیوان عدالت اداری برای شکایت از شهرداری در آیین دادرسی دیوان عدالت اداری آمده است که شامل نگارش به زبان فارسی، ذکر مشخصات طرفین، ذکر آدرس، خواسته و … است.
1) اعتراض به آرای کمیسیونهای ماده 100 2) شکایت از رأی کمیسیون ماده 77 3) اعتراض به رأی کمیسیون باغات 4) شکایت از رأی کمیسیون موضوع بند 20 ماده 55 قانون شهرداری(کمیسیون مشاغل مزاحم) 5) دعاوی مربوط به صدور و ابطال پروانه ساختمانی 6) دعوی احراز وقوع تخلف شهرداری و عوامل آن از قوانین و مقررات 7) ابطال مصوبات شوراهای اسلامی شهرها و…
مجموعه تخصصی گروه وکلای دادیستا با در اختیار داشتن وکلای مجرب و مسلط به قوانین مربوط و با اتکای به اعتماد شما تا رسیدن به هدف و نتیجه موردنظرتان در کنار شما خواهد بود؛ و با اقدامات قانونی و حرفهای راه رسیدن به این هدف را برای شما هموار خواهد نمود .
ویژگیهای برتر دادیستا؛ پیگیری مکرر پرونده، اطلاع رسانی مداوم و تسریع در ارائه خدمات حقوقی به موکل می باشد.
شهرداری ازجمله نهادهای عمومی در بخش غیردولتی است که مسئولیت انجام اموری همچون اداره و انجام اعمال مربوط به شهرها را دارد و بنا به همین دلیل تشکیلشده است؛ اما مسئولین و مأمورین شهرداریها ممکن است خارج از حدود قانونی اعمالی را انجام دهند که موجب تضییع حقوق شهروندان شود. ازاینرو قانونگذار برای شکایت از شهرداریها قوانینی وضع نموده است.
افراد برای شکایت از شهرداری منباب حقوق ضایعشده باید به مراجع خاصی مراجعه نمایند برای نمونه باید جهت شکایت از شهرداری به دیوان عدالت اداری مراجعه کنند البته نحوه شکایت واحد و ثابت نیست و بسته به موضوع مورد شکایت میتوان در مراجع قضایی و یا اداری هم بهصورت اینترنتی و آنلاین و هم بهصورت حضوری طرح دعوی نمود. همانطور که طرح دعوی از این مرجع متفاوت است پیگیری این شکایت هم متفاوت است، ازاینرو بهترین کار دریافت راهنمایی از وکیل برای شکایت از شهرداری است.
شهروندانی که قصد شکایت در خصوص اعمال خلاف قانون شهرداریها را دارند، بسته به نوع تخلف شهرداری باید مراجع مختلفی را انتخاب نمایند. همانطور که بیان شد برای شکایت از شهرداری مراجع مختلفی صلاحیت رسیدگی را دارند که بنا به همین دلیل سامانههای ثبت درخواست رسیدگی به دعاوی نیز متفاوت هستند. ازجمله مراجعی که برای شکایت از شهرداریها در کشور وجود دارند عبارتاند از:
اگر شهروندان قصد شکایت از شهرداری برای تخلفات و اعمال مغایر با قوانین شهرداری را داشته باشند و یا برای ابطال یک مصوبه که خلاف قانون صادرشده است بخواهند از شهرداری شکایت کنند، مرجع شکایت افراد دیوان عدالت است و شکایت از شهرداری به دیوان عدالت اداری سپرده میشود. برای شکایت، باید در سامانه «ثبت درخواست» در دیوان، طرح دعوا کرد و برای پیگیری نیز به همین سامانه مراجعه نمود.
ازجمله دعاوی که جهت شکایت از شهرداری به دیوان عدالت اداری ارسال میشود میتوان به اعتراضات مربوط به آرای صادره در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، باطل شدن بدون مجوز پروانههای صادرشده از سوی شهرداری و یا رسیدگی به پروندههای عدم صدور مجوز ساخت از سوی شهرداری باوجود مدارک و شرایط قانونی اشاره نمود که این موارد و موارد دیگر در دیوان عدالت اداری رسیدگی میشود.
اگر اعمالی که شهرداریها انجام میدهند خلاف قانون باشد و طبق قوانین کیفری جمهوری اسلامی ایران جرم باشد، برای شکایت از شهرداری دادگاههای کیفری صالح به رسیدگی هستند. برای نمونه برای رسیدگی به دعاوی تصرف عدوانی دادگاههای کیفری صلاحیت رسیدگی دارند و برای طرح دعوا نیز باید به دادسرا و دادگاه کیفری مراجعه نمود و یا میتوان از طریق سامانه ثبت درخواست قوه قضاییه یعنی سامانه «عدل ایران» اقدام نمود. پیگیری این شکایت نیز از همین روش انجام میشود.
علاوه بر طرح شکایت از شهرداری به دیوان عدالت اداری و دادگاههای کیفری، برخی از مراجع دیگر نیز صلاحیت رسیدگی به شکایت را دارند. مراجعی مانند استانداریها و وزارت کشور نیز صلاحیت رسیدگی به شکایت از شهرداری را دارند. البته لازم به ذکر است که این مراجع صلاحیت صدور رأی را ندارند و تنها به تخلفات رسیدگی میکنند.
چگونگی شکایت از شهرداری در اصل ۱۷۳ قانون اساسی آمده است. به اینگونه که برای رسیدگی به شکایات و اعتراضات مردم نسبت به واحدها و آییننامهها و مأمورین دولتی و یا شهرداری، مردم میتوانند به دیوان عدالت اداری مراجعه نمایند.
مردم برای شکایت از شهرداری به دیوان عدالت اداری مراجعه مینمایند و این مرجع نیز زیر نظر رئیس قوه قضائیه اداره میشود. چگونگی کار دیوان عدالت اداری مطابق با آیین دادرسی دیوان عدالت اداری بوده که مصوب سال ۱۳۹۲ است. در مواردی که این قانون و آیین دادرسی ساکت باشد، قانون آیین دادرسی مدنی حاکم است.
دیوان عدالت اداری در تهران تشکیل میشود و برای تسهیل دسترسی مردم به خدمات این دیوان، در شهرهای مختلف دفاتر اداری در دادگستریهای مراکز استانها تأسیسشده است.
نکته حائز اهمیت این است که مردم به آن دسته از تصمیمات و اقداماتی که دستگاههای دولتی و خصوصی و شهرداریها در جهت انجام وظایف حاکمیتی خود اتخاذ میکنند، میتوانند شکایت از شهرداری را به دیوان عدالت اداری ببرند.
این بدین معنی است که مردم از تصمیماتی که شهرداریها و مأمورین دولتی و خصوصی در جهت دارا بودن مقام تصدیگری اتخاذ میکنند، امکان شکایت ندارند و شکایت از شهرداری در جهت تصمیمات تصدیگری قابل استماع در دیوان عدالت نیست. برای این تصمیمات دادگاههای عمومی صلاحیت رسیدگی دارند.
آرایی که توسط کمیسیونها در جهت شکایت از شهرداری صادر میشود در دیوان عدالت اداری موردبررسی قرار میگیرند. آرایی که جهت شکایت از شهرداری به دیوان عدالت اداری ارسالشدهاند یا رد میشوند و یا مورد تأیید قرار میگیرند. لازم به ذکر است آرایی که در این مرجع صادر میشود از دقت حقوقی بالایی برخوردار هستند.
آرایی که جهت شکایت از شهرداری به دیوان عدالت اداری ارسالشده و دیوان آنها را تأیید میکند و یا با رد کردن خود رأی جدید صادر مینماید، برای طرفین دعوی لازمالاجرا خواهد بود، در صورت اجرا نشدن این آرا جریمه و برخورد قانونی در نظر گرفتهشده است.
معمولاً افرادی که شکایت از شهرداری دارند در پی انجام هرچه سریعتر و طی نمودن سریع روند شکایت میباشند. معمولاً افراد میخواهند نتیجه دلخواه خود را در کوتاهترین زمان دریافت نمایند. بهترین گزینه انتخاب وکیل برای شکایت از شهرداری است. انتخاب وکیل برای شکایت از شهرداری به شما کمک میکند تا در زمان کوتاه و بدون کوچکترین ضرر و خسارت به نتیجه دلخواه برسید. وکیل و متخصص در این زمینه میتواند شمارا درروند انجام کارهای مربوط به پرونده راهنمایی نماید.
معمولاً افراد جامعه به دلیل عدم آشنایی با مسائل حقوقی و عدم صرف زمان برای شکایت از شهرداری در مراجع قضایی از حقوق خود دست میکشند. درصورتیکه اگر با وکیل برای شکایت از شهرداری مشورت نمایند، میتوانند به احقاق حقوق خود جامه عمل بپوشانند.
برای شکایت از شهرداری لازم است با وکلای مجرب و متخصص در این حوزه مشورت نمایید و مطابق راهنماییهای این متخصصین به سادهترین روشها به حقوق خود برسید. در ضمن لازم به ذکر است وکیل برای شکایت از شهرداری بدون حضور شما در مراجع قضایی میتواند حاضر شود و از حقوق شما دفاع نماید.
شهرداری یکی از ارگانهای اصلی و مهم دولت است و وظایف زیادی بر عهده دارد. مواردی مانند کاربری ملک، ساختوساز و … که در صورت بروز مشکل، بهسرعت پیگیری میشوند و اگر مدارکی دال بر اثبات ادعای شما ارائه نشود، بهاحتمال بسیار بالا در دعاوی مربوطه شکست خواهید خورد.
برای پیروزی در پروندههای علیه شهرداری و یا برای شکایت از شهرداری به دیوان عدالت اداری، نیاز به وکیل متخصص و باتجربه دارید تا بتواند بهخوبی مسیر پرونده را پیش ببرد. این دسته از وکلا بهصورت تخصصی روی پروندههای مربوط به شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری فعالیت میکنند و به خاطر تجربه بالا و بررسی کوچکترین نکات، احتمال شکست خوردن شمارا در چنین پروندههایی به نزدیک صفر میرسانند.
موسسه حقوقی دادیستا متشکل از چنین وکلای متخصص و باتجربهای است که آماده خدمترسانی به شما موکلان گرامی در پروندههای شکایت از شهرداری هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشورت در خصوص پرونده خود با ما تماس بگیرید.
مجموعه تخصصی گروه وکلای دادیستا با در اختیار داشتن وکلای مجرب و مسلط به قوانین مربوط و با اتکای به اعتماد شما تا رسیدن به هدف و نتیجه موردنظرتان در کنار شما خواهد بود؛ و با اقدامات قانونی و حرفهای راه رسیدن به این هدف را برای شما هموار خواهد نمود .
ویژگیهای برتر دادیستا؛ پیگیری مکرر پرونده، اطلاع رسانی مداوم و تسریع در ارائه خدمات حقوقی به موکل می باشد.