درباره وکیل دیوان عدالت اداری بیشتر بدانید

حتماً برای شما هم پیش آمده که در موارد حقوقی نیاز به کمک گرفتن از یک وکیل پیدا کرده باشید. با وجود آن که در سالهای اخیر مراجعه به وکلا در سطح جامعه ما گسترش بسیاری پیدا کرده است، با این حال بسیاری از افراد از انواع وکیلها و همچنین وظایف آنها اطلاع چندانی ندارند. در این مقاله قصد داریم در خصوص موضوع وکیل دیوان عدالت اداری و وظایف وی صحبت کنیم. در ادامه به موضوع دیوان عدالت اداری و وظایف یک وکیل فعال در این حوزه میپردازیم.
دیوان عدالت اداری کجاست؟
این دیوان همانطور که از نامش پیداست، برای ایجاد عدالت و نظم و همچنین اعاده حقوق افراد جامعه در ادارات و نهادهای دولتی تأسیس شده است. ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که نسبت به یک آیین نامه اداری اعتراض داشته باشید. یا آنکه با ورود به یک نهاد یا اداره دولتی حق شما به نحوی پایمال شده باشد و بخواهید که در چهارچوب قانون از حق خود دفاع کنید. به عنوان مثال فرض کنیم که یک نهاد دولتی مانند بانک یا حتی ادارهای مانند اداره آموزش و پرورش به وظایف خود بر اساس قانون اساسی و همچنین آییننامههای مصوب عمل نکرده باشد. در این صورت شما میتوانید برای اعاده حقوق خود به دیوان عدالت اداری مراجعه کنید.
هرگونه شکایت یا اعتراضی که شما در این زمینه داشته باشید، در این دیوان پیگیری میشود. محدوده اختیارات دیوان عدالت اداری نیز طبق قانون مشخص شده و در این نهاد به شکایت شما بر اساس قانون جاری در کشور رسیدگی میشود.
با آنکه بسیاری از افراد بدون اطلاع کافی از قوانین و صرفاً برای اعاده حقوق خود به دیوان عدالت اداری مراجعه میکنند، اما وکلای باتجربه ای نیز وجود دارند که در این زمینه میتوانند یاری دهنده شما باشند. از آنجایی که این دیوان زیر نظر قوه قضاییه فعالیت میکند، بنابراین حضور یک وکیل دیوان عدالت اداری در این مسیر میتواند از اتلاف وقت و انرژی شما جلوگیری کرده و سریعتر شما را به نتیجه برساند.
وکیل دیوان عدالت اداری کیست و چه کارهایی را انجام میدهد؟

اگر بخواهید که شکایت یا اعتراضی را به دیوان عدالت اداری ببرید، باید طبق قوانین، پروسه ارائه درخواست خود را پیش ببرید. برای این منظور لازم است که شکایت یا لایحه خود را به صورت مکتوب به این دیوان ارائه کنید. با توجه به اینکه ممکن است اطلاعات حقوقی شما به قدر کافی نباشد، وکیل دیوان عدالت اداری میتواند به شما در زمینهی نوشتن شکایت و لایحه کمک کند.
علاوه بر این در صورتی که ادعا و درخواست شما مخالف با قانون باشد، درخواست شما با مخالفت روبهرو خواهد شد. حتی اگر شکایت شما سهواً دارای غلطهایی باشد که در آن مغایرتی با قانون پیدا شود، باز هم شانس شما برای رسیدن به خواستهتان تا حد زیادی کاهش پیدا میکند. بنابراین توصیه میشود که حتماً پیش از نوشتن متن شکایت تمام ابعاد درخواست خود را از نظر قانونی و شرعی با وکیل دیوان عدالت اداری خود بررسی کنید. به این ترتیب امکان بروز خطا در توضیحات شما تا حد زیادی کاهش پیدا میکند.
علاوه بر این، زمانی که افراد عادی شخصاً اقدام به نوشتن متن شکایت میکنند، درخواست آنها با توضیحات غیرضروری تا حد زیادی طولانی میشود. اما زمانی که از یک وکیل متخصص در این زمینه کمک میگیرید، میتوانید با یک متن کوتاه تمام درخواستهای خود را مطرح کرده و به این ترتیب به کوتاه شدن روند رسیدگی به شکایت خود کمک شایانی کنید.
توجه داشته باشید که دیوان عدالت اداری در هر استان نیز دارای دفتر است. بنابراین نیازی نیست که برای ارائه شکایات خود به پایتخت مراجعه کنید. شما زمانی که برای طرح شکایت به دفاتر استانی مراجعه میکنید، باز هم میتوانید که از کمک وکیل دیوان عدالت اداری خود بهره بگیرید.
توجه داشته باشید که طرح شکایت در دیوان عدالت اداری ویژگیهای خاص خود را دارد. به عنوان مثال در این شکایت باید مشخصات شخص شاکی به صورت کامل درج شود. اشخاص حقیقی و حقوقی ویژگیهای متفاوتی دارند. برای مثال در ثبت مشخصات اشخاص حقیقی باید به ویژگیهایی مانند نام، نام خانوادگی، تاریخ تولد، نام پدر و شماره شناسنامه اشاره کرد. ثبت شکایت برای اشخاص حقوقی نیز باید شامل اشاره به ویژگیهایی مانند نام، آدرس اقامتگاه و شماره ثبت باشد.
چه مواردی شامل طرح شکایت به دیوان عدالت اداری میشوند؟
زمانی که شما تصمیم میگیرید از یک وکیل دیوان عدالت اداری کمک بگیرید، باید مطمئن باشید که شکایت شما با این دیوان مرتبط است. مصداقهای وجود دارد که نشان میدهند شما در چه حوزههایی میتوانید از دیوان عدالت اداری برای رسیدگی به شکایت خود کمک بگیرید. به عنوان مثال اگر یک مأمور دولت در یک نهاد یا سازمان دولتی به وظایف خود به صورت عمدی یا سهوی پایبند نباشد، شما میتوانید با ارائه مستندات از وی شکایت کنید.
علاوه بر این در صورتی که شما هر گونه اعتراضی به بخشنامهها یا آییننامههای دولتی داشته باشید، میتوانید شکایت خود را در این دیوان مطرح کنید. توجه کنید در این حالت حتماً باید بخشنامه آیین نامه دولتی مذکور مغایر با قانون جاری کشور یا مغایر با اصول شرعی باشد. در غیر این صورت شکایت شما با مخالفت مواجه خواهد شد.
به علاوه در برخی از نهادها ممکن است رای هایی صادر شود که شما به آنها اعتراض داشته باشید. به عنوان مثال در یک کمیسیون مالیاتی یک رای صادر شده باشد که از نظر شما مغایر با قانون است. در این صورت دیوان عدالت اداری پیگیری درخواست و شکایات شما خواهد بود.
در انتها توجه داشته باشید که در امور حقوقی پیچیدگیهای زیادی وجود دارد. زمانی که تصمیم میگیرید که شکایت خود را به یک نهاد دولتی ارائه کنید، باید انتظار رفت و آمدهای زیاد و البته هزینههای متعدد برای پیگیری شکایت خود را داشته باشید. در این فاصله زمان و انرژی زیادی از شما گرفته میشود. اما اگر پروسه نسبتاً طولانی کاغذبازیهای دولتی را نادیده بگیریم، مسلماً یکی از دلایل اصلی برای طولانی شدن روند رسیدگی به شکایات، اطلاعات حقوقی اندک مراجعان است. زمانی که شما یک درخواست شکایت بی نقص و مطابق با قانون به دیوان عدالت اداری تقدیم کنید، میتوانید انتظار داشته باشید که در سریعترین زمان ممکن و به شکل صحیح به درخواست شما رسیدگی شود. در صورتی که شما نیز یک فرد عادی و اطلاعات حقوقی متوسط هستید، بهترین پیشنهاد این است که از یک وکیل دیوان عدالت اداری باتجربه و متخصص کمک بگیرید.